Miliardár Ivanišvili je nový gruzínsky premiér, parlament ho schválil

25.10.2012 Celý región

Tbilisi 25. októbra (TASR) - Gruzínsky parlament dnes schválil miliardára Bidzina Ivanišviliho za nového premiéra krajiny.

Ivanišviliho koalícia Gruzínsky sen zvíťazila 1. októbra v parlamentných voľbách.

Zákonodarcovia pomerom hlasov 88 k 54 schválili Ivanišviliho a jeho vládu.

Ivanišvili a jeho politický odporca, prezident Michail Saakašvili, budú musieť spolupracovať v prvom roku pôsobenia novej vlády. Saakašvili zostáva prezidentom do októbra 2013, keď reforma ústavy presunie množstvo prezidentských právomocí na premiéra.

Miliardár Ivanišvili, ktorý zbohatol podnikaním v Rusku, zdôraznil potrebu obnoviť vzťahy s Moskvou. Tie sú narušené od augusta 2008, keď obe krajiny bojovali proti sebe v krátkej vojne.

Tri týždne po parlamentných voľbách predstavil dnes Ivanišvili program svojej vlády na ustanovujúcom zasadnutí parlamentu v Kutaisi - druhom najväčšom meste Gruzínska a metropole antickej Kolchidy.

Opozícia vládny program nazvaný Za silné, demokratické a jednotné Gruzínsko v diskusii kritizovala za to, že neobsahuje konkrétne termíny na splnenie stanovených cieľov, ani sumy, o ktoré sa zvýšia dôchodky, znížia ceny za elektrinu, plyn a lieky. Upozornila, že programové vyhlásenie sa výrazne líši od sľubov, ktoré Ivanišvili a jeho koalícia Gruzínsky sen dávali voličom pred nedávnymi voľbami.

Ivanišvili odpovedal, že konkrétne čísla budú v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013, ktorý parlamentu predloží čoskoro.

V príhovore k poslancom Ivanišvili uviedol, že jeho vláda "má na štarte vynikajúce podmienky", keďže sa opiera o dôveru masy voličov. Podotkol, že predchádzajúca vláda mala podobnú východiskovú pozíciu, ale svoju šancu premrhala. Ivanišvili podľa ruských spravodajských serverov vyhlásil, že jeho vláda "nemá právo na takú chybu".

Spresnil, že každý kandidát na funkciu ministra musel spĺňať stanovené kritéria, ktorými bola "profesionalita, poriadnosť a patriotizmus".

Zoskupenie politických strán Gruzínsky sen, ktoré zvíťazilo v parlamentných voľbách, získalo v zákonodarnom zbore jednoduchú väčšinu 85 zo 150 kresiel.
 

Vyberte región